Кърлежи (Акари)

КърлежиПодготовка на тревните площи преди пръскане срещу кърлежи:

  • Изкосете тревата на височина около 5 – 10 см. Добре е върху тревните площи да няма много паднали листа или съчки.
  • Един час преди и един час след пръскането срещу кърлежи обработената площ не трябва да се мокри.

 

Важно: Когато терена позволява е хубаво да се напръска на 1-2 метра разстояние извън площта подлежаща на деакаризация, ето защо е добре и там тревата да е ниска и да има лесен достъп. Така ще се увеличи защитния периметър и ще се намали възможността от достъп на кърлежи до минимум.

Подготовка на жилищни площи при борба с акари:

  • При третиране срещу акари в закрит обект е добре, помещенията да се затворят за минимум 1 час, а подът не трябва да се мие в продължения на поне 14 дни, но може да го метете или почиствате с прахосмукачка.
  • Преди отново да влезете в помещенията е добре да се проветри за около 15 минути.
  • Ако в обработваните помещения има трудно подвижни хора ги изведете преди да е започнала обработката, защото прозорци и врати трябва да са плътно затворени, за да бъде постигнат максимален ефект.

Министерство на здравеопазването препоръчва минимум два пъти годишно да се извършват пръскания на всички открити зелени площи. Ние обаче ви съветваме, ако обекта, който обитавате е много рисков т.е. в близост има бездомни животни или пък е непосредствено до поле или гора, да се пръска всеки месец за да може да се гарантира вашето спокойствие. Все пак честите валежи отмиват дори и най-качествените съвременни препарати. Освен това прахта и слънцето също намаляват действието им.